Filozofi David Leon, rabini hebre i Vlorës në shekullin e XV-të

Gazeta e njohur franceze, “L’Univers israélite”, e njohur si “Gazeta e Principeve Konservatore të Judaizmit”, ka botuar, me 20 mars 1914 një shkrim në lidhje me hebrenjtë e Vlorës. Rabini dhe filozofi Messer (Zoti) David Leon (David ben Judah Messer Leon) shërbeu si rabin më Vlorë në shekullin e XV-të.

“L’Univers Israélite”: Mjeku hebre që shëroi Mbretëreshën Geraldinë

Profesori Weibel, një refugjat hebre nga Vjena, u kujdes për shëndetin e bashkëshortes së Mbretit Zog

Jewish Telegraphic Agency: Ja si e njohu Shqipëria shtetin e Izraelit

Më 19 prill 1949, Shqipëria u bë shteti 52-të që njohu statusin diplomatik të shtetit hebre

Hebrenjtë e Shqipërisë datojnë nga viti 1170 në arkivat e Venecias

Një tregtar Venecian me 24 mars 1281 kishte bërë tregti me dy vëllezër hebrenj nga Durrësi, Leo dhe Michel

Mbreti Zog në 1939 vendosi dhënien e vizave turistike për hebrenjtë

Qeveria e kryesuar nga kryeministri Koço Kota mori vendimin për ardhjen në Shqipëri të hebrenjve që jetonin në Europë

Media hebraike: Shqiptarët i mashtruan gjermanët se nuk kishte asnjë hebre në vend

“Jewish Daily Bulletin”, 4 shkurt 1946, publikon shkrimin e gazetarit të njohur ruso-hebre, Ilya Ehrenburg

Shqipëria e njohu zyrtarisht komunitetin e hebre të saj në vitin 1937

Komuniteti i parë hebre u njoh zyrtarisht, më 2 prill 1937. Në Shqipëri numëroheshin 35 familje, 10 në Vlorë.

Roli i diplomatëve shqiptarë në shpëtimin e hebrenjve

Kerkesat e hebrenjve me shtetesi gjermane, polake, çeke apo hungareze ishin të shumta prane legatave shqiptare

“Jewish Daily Bulletin”: Vajza e ambasadorit hebreo-amerikan Bernstein martohet në Shqipëri

Ceremonia e zhvilluar, më 19 tetor 1930 në legatën amerikane, u krye nga kryetari i bashkisë së Tiranës, Rexhep Jella

“Jewish Daily Bulletin”: Shqipëria krijon Fondin Kombëtar të Hebrenjve

Fondi u krijua, më 13 janar 1937 dhe drejtohej nga Menachem Yomtov dhe Isaac Cohen.