Izraeli, lider global në proteinat alternative

Vetëm në vitin 2021, investimet botërore në teknologjitë e fermentimit arritën në 1.69 miliardë dollarë


Nga Judy Siegel-Itzkovich, The Jerusalem Post

Proteinat alternative janë ushqime të prodhuara nga qelizat bimore ose shtazore, ose me anë të fermentimit. Këto produkte inovative janë krijuar për të shijuar njësoj ose më mirë se produktet konvencionale shtazore, ndërkohë që kushtojnë njësoj ose më pak.

Krahasuar me proteinat e prodhuara në mënyrë konvencionale, proteinat alternative kërkojnë më pak inpute si toka dhe uji dhe gjenerojnë shumë më pak efekte të dëmshme siç janë emetimet e gazrave serrë dhe ndotja.

Disa nga këto produkte janë në dispozicion të konsumatorëve sot, duke përfshirë opsione të shumta me bazë bimore dhe me prejardhje nga fermentimi. Të tjera, si mishi i kultivuar, janë në proces të zhvillimit për konsum të gjerë dhe me kosto të ulët.

Ruajtja e lidershipit global të Izraelit në fushën e proteinave alternative

Si pjesë e planit operacional kombëtar të Izraelit të udhëhequr nga Autoriteti i Inovacionit të Izraelit (IIA) për të ruajtur dhe zgjeruar fuqinë e ekosistemit të tij zhvillimor në fushën e proteinave alternative, ajo ka shpallur një RFP të re (kërkesë për propozim – një kërkesë e hapur për oferta për të përfunduar një projekt të ri të propozuar nga kompania ose organizata tjetër që e lëshon atë) për ngritjen e infrastrukturës për fermentimin e saktë të mikroorganizmave për zhvillimin e proteinave alternative.

RFP-të kanë për qëllim të hapin konkurrencën dhe të inkurajojnë një sërë propozimesh alternative që mund të konsiderohen nga planifikuesit e një projekti.

Proteinat alternative ofrojnë një mënyrë më të mirë për të ushqyer botën. Në mbarë botën, konsumi i mishit është më i larti që ka qenë ndonjëherë, me prodhimin global të mishit që parashikohet të dyfishohet deri në vitin 2050. Duke bërë mish nga bimët dhe duke kultivuar mish nga qelizat, prodhimi i mishit mund të modernizohet në mënyra që reduktojnë masivisht ndikimet mjedisore të sistemi ushqimor, ushqeni më shumë njerëz me më pak burime, shmangni kontributin në kërcënimin në rritje të rezistencës ndaj antibiotikëve dhe çlironi ekosistemet tokësore dhe oqeanike për restaurimin dhe rimëkëmbjen e biodiversitetit.

Teknologjia e fermentimit në përgjithësi dhe fermentimi preciz (përdor bujtësit mikrobikë si “fabrika qelizore” për prodhimin e përbërësve funksionalë specifikë) janë një bllok i rëndësishëm ndërtimi në këtë fushë, si një mjet për prodhimin e proteinave dhe lëndëve të tjera ushqyese për industrinë ushqimore, metoda kryesore për prodhimi i lëndëve ushqyese të dedikuara dhe jetike për proteinat dhe përbërësit e kultivuar për të pasuruar alternativat e mishit dhe qumështit me bazë bimore.

Vetëm në vitin 2021, investimet botërore në teknologjitë e fermentimit arritën në 1.69 miliardë dollarë, një rritje prej 285% krahasuar me vitin 2020. Për krahasim, midis 2013 dhe 2021, totali i investuar në këtë fushë arriti në 2.81 miliardë dollarë. Teknologjia e fermentimit është një bllok i rëndësishëm ndërtimi në fushën e proteinave alternative si më vete për prodhimin e proteinave dhe lëndëve të tjera ushqyese për industrinë ushqimore dhe si metoda kryesore për prodhimin e lëndëve ushqyese të përcaktuara dhe jetike në fushën e proteinave dhe përbërësve të kultivuar për të pasuruar mishin me bazë bimore. dhe alternativat e qumështit.

Infrastrukturat e fermentimit do të lejojnë rritjen e vëllimit së bashku me eksperimentet e qëndrueshmërisë tekniko-ekonomike për herë të parë në Izrael dhe krijimin e grupeve më të mëdha për të lejuar testimin e produkteve midis klientëve të mundshëm. Krijimi i infrastrukturave të kërkimit dhe zhvillimit të këtij lloji në Izrael do të lejojë shumë projekte të vazhdojnë kërkimin dhe zhvillimin e nevojshëm këtu, dhe në të ardhmen, të krijojnë fabrika prodhuese lokale. Ai gjithashtu do të ndihmojë në marrjen e certifikatave rregullatore të ushqimit për lëndët ushqyese të prodhuara duke përdorur teknologjitë e fermentimit, tha CEO i IIA Dror Bin.

“Izraeli e ka shënuar industrinë e teknologjisë ushqimore, e cila mund t’i japë ekonomisë 55,000 vende pune me pagesë të lartë deri në vitin 2030, si një prioritet Kërkim dhe Zhvillim. IIA ka mbështetur industrinë e teknologjisë ushqimore gjatë dekadës së fundit me mbi 230 milionë NIS grante, 140 milionë dollarë prej të cilave kanë qenë në fushën e proteinave alternative. Veçanërisht, rreth 90% e kësaj mbështetjeje është ndarë që nga fillimi i vitit 2020 – dëshmi e mëtejshme për rritjen e këtij ekosistemi në Izrael. Shpresojmë që kjo infrastrukturë për fermentimin e saktë të mikroorganizmave për qëllime ushqimore do të ndihmojë në ruajtjen e fuqisë së ekosistemit izraelit dhe në përshpejtimin e zhvillimit të startup-eve dhe kompanive që punojnë drejt zgjidhjeve të shkallëzuara në këtë fushë”, tha ai.

Sektori i proteinave alternative është rritur ndjeshëm vitet e fundit dhe pritet të arrijë ritme të larta rritjeje në vitet në vijim. Ndikimet mjedisore dhe klimatike të rritjes së kërkesës për ushqime me bazë shtazore dhe bujqësi industriale si pjesë e rritjes së pritshme të popullsisë, krahas shqetësimit për sigurinë e prodhimit të ushqimit, po përshpejtojnë zhvillimin e teknologjive dhe produkteve në këtë fushë.

Në përgjigje të kësaj nevoje, ka pasur një rritje në fushën e proteinave alternative dhe në fushën e lëndëve ushqyese joproteinike, duke përdorur metoda të biologjisë sintetike që përdorin mikroorganizmat zëvendësues si sisteme prodhuese (ngjyrosje ushqimore, yndyrna me strukturë yndyrore shtazore. , enzimat për prodhimin e ushqimit, aromatizuesit dhe më shumë).

Proteinat alternative mund të ndahen në katër kategori kryesore: alternativat e mishit dhe të qumështit me bazë bimore dhe proteinike (të tilla si proteinat e bizeleve); Alternativat e mishit dhe qumështit të kultivuar në qelizë (IIA financoi së fundmi konsorciumin më të madh të llojit të tij për të përmirësuar procesin e prodhimit të mishit të kultivuar); proteinat dhe përbërësit me bazë shtazore dhe bimore të prodhuara nga mikroorganizmat për të cilët është projektuar kjo infrastrukturë; dhe proteina dhe komponentë që rrjedhin nga insektet si një burim alternativ ushqimi (një muaj më parë IIA njoftoi financimin e një konsorciumi të mizave të ushtarëve të zinj për të promovuar një teknologji të tillë).

IIA u transferua nga Ministria e Ekonomisë në Ministrinë e Inovacionit, Shkencës dhe Teknologjisë nga qeveria e mëparshme. Ka pasur mosmarrëveshje për çështjen e rregullores mes IAA dhe Shërbimit të Ushqimit të Ministrisë së Shëndetësisë. Ajo po punon për të promovuar të gjitha këto teknologji për të ruajtur dhe promovuar industrinë izraelite në ballë të këtij sektori global. Nga katër kategoritë e proteinave alternative, teknologjia e fermentimit ka potencialin më të lartë të rritjes së tregut dhe aftësinë më të madhe për kompanitë e shumta për të përfituar nga objektet e përbashkëta të R&D, vuri në dukje Bin.

Metodat e prodhimit të fermentimit mund të ndahen në tre nënkategori bazuar në intensitetin e tyre teknologjik:

Fermentimi tradicional – fermentimi i proteinave me bazë shtazore dhe bimore për të ndryshuar shijen, strukturën ose vlerën ushqyese (si në birrë, kos, verë, salcë soje dhe më shumë).

Fermentimi i mikroorganizmave për të krijuar biomasë – duke përfituar nga ritmi i shpejtë i rritjes së mikroorganizmave për të krijuar masë të madhe e cila përdoret si lëndë ushqyese ose proteinë.

Fermentimi preciz – zëvendësimi gjenetik i mikroorganizmave për krijimin e proteinave me bazë shtazore për të krijuar alternativa që janë të ngjashme me produktet me bazë shtazore (të verdhat e vezëve, qumështi, etj.) dhe/ose për prodhimin e lëndëve ushqyese specifike për industrinë ushqimore (ngjyrosja ushqimore, shtazore -yndyrna me bazë, enzima, sheqerna unike dhe të ngjashme).

Lexo më shumë

Kompania izraelite LR Group, projekt investimesh në Shqipëri

Ministri i Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit, Blendi Gonxhja, priti Ambasadoren e Izraelit në Shqipëri, Galit Peleg.

Izrael

Izrael-Shqipëri, bashkëpunim në fushën ekonomike dhe sigurinë kibernetike

Ministria e Jashtme të Izraelit reagon pas vizitës në Jeruzalem, të delegacionit nga Ministria e Jashtme të Shqipërisë.

Shqipëri

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Kosove

Kosova merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv

Republika e Kosovës po merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv të Shtetit të Izraelit

OPED

Izraelin dhe Kosovën e pret një ardhme e shkëlqyer bashkëpunimi ekonomik

Anëtar i kryesisë së Dhomës së Tregtisë së Izraelit dhe anëtar i bordit drejtues të Institutit të Eksporteve të Izraelit

Bota

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Spyzone

Rrëfehet ish-shefi i Mossad, Yossi Cohen: Operacionet që mahnitën shërbimet inteligjente

Yossi Cohen jep detaje specifike të veprimeve të Mossad kundër programit bërthamor të Teheranit