A do ta zëvendësojë Inteligjenca Artificiale dashurinë në të ardhmen e afërt?

Po bëhet gjithnjë e më e zakonshme që njerëzit të zhvillojnë lidhje emocionale me modelet e IA si ChatGPT


Nga Adir Ron, CTO i Microsoft

Gjatë muajve të fundit, ne kemi parë një rritje të pashembullt të modeleve Generative AI me shumë prej tyre të trajnuar për të krijuar përmbajtje të reja dhe krijuese, të tilla si muzikë, imazhe dhe video. Meqenëse shumica e të dhënave të trajnimit pas atyre modeleve të reja janë marrë nga historia jonë e dokumentuar, kjo është hera e parë që modelet e AI trajnohen në artin emocionalisht shprehës në një shkallë kaq të madhe, që do të thotë se ato mund të përcjellin emocione të ndryshme si lumturia, trishtimi, zemërimi, dhe të tjerët.

Një nga mënyrat se si modelet gjeneruese të AI mund të perceptojnë emocionet është përmes algoritmeve të të mësuarit të thellë që analizojnë sasi të mëdha të dhënash nga burime të ndryshme në mënyrë që të identifikojnë modelet dhe të njohin emocionet. Kjo shkakton një pyetje shumë interesante – nëse njerëzit do të ishin në gjendje të shprehnin emocione në të dhënat që prodhonin dhe që tani janë në qendër të atyre modeleve, a mund të konsiderohen gjithashtu emocionale modelet e AI të trajnuar mbi emocionet njerëzore?

Për të filluar trajtimin e kësaj pyetjeje, ndoshta duhet të zbresim në vrimën e lepurit nëse emocionet njerëzore mund të kapen dhe artikulohen, si dhe forma të tjera të dhënash, dhe nëse përpjekja për të “matematikizuar” koncepte si dashuria ose humbja do të dështojë gjithmonë nga mënyra se si njerëzit e përjetojnë atë. Nga njëra anë, modelet gjeneruese të AI janë krijuar për të ndërvepruar me njerëzit, dhe për këtë arsye kanë aftësinë të njohin emocionet njerëzore, të përgjigjen në përputhje me rrethanat dhe madje t’i imitojnë ato. Ata mund të gjenerojnë përmbajtje që është krijuar për të ngjallur emocione specifike, të tilla si imazhe të gëzuara ose këngë të trishtuara dhe në një shkallë më të madhe – mund të përdorin algoritme të mësimit të thellë dhe sasi të mëdha të dhënash për të mësuar dhe kuptuar shprehjet e ndryshme emocionale që mund të kenë kultura të ndryshme.

Adir Ron, CTO i Microsoft

 

Në të njëjtën kohë, është e rëndësishme të theksohet se ndërsa përmbajtja që ata prodhojnë mund të jetë shumë e vështirë për t’u dalluar nga arti njerëzor, Modelet e AI bazohen thjesht në algoritme dhe të dhëna dhe nuk kanë vetëdije ose vetëdije të vërtetë. Ata nuk kanë shumë nga motorët që drejtuan artin në historinë tonë, si kujtimet ose përvojat e jetës reale, pasi ato ekzistojnë vetëm në fushën dixhitale. Gjithashtu, ne jemi ende prapa në teknologjinë për të kapur dhe riprodhuar plotësisht mekanizmat biologjikë dhe neurologjikë të nevojshëm për të përjetuar emocione dhe për këtë arsye nuk mund t’i ndiejmë apo kuptojmë ato me të vërtetë.

Një shembull që mund të eksplorojmë është DALL-E 2, teknologjia gjeniale e gjenerimit të imazheve me AI nga OpenAI. Ndërsa DALL-E 2 nuk është në gjendje të përjetojë apo ndjejë vërtet dashurinë, ai është krijuar për të njohur dhe përsëritur modele që zakonisht lidhen me emocionet në artin njerëzor. Kjo do të thotë që imazhet e krijuara nga DALL-E 2 që shprehin dashurinë nuk janë një pasqyrim i emocioneve të vetë modelit të AI, por më tepër një përfaqësim i dashurisë siç është perceptuar dhe përkthyer nga krijuesit njerëzorë. Këto imazhe mund të jenë vizualisht të ngjashme me artin njerëzor që shpreh dashurinë, duke e bërë shumë të vështirë për njerëzit të kuptojnë se çfarë lloj arti është krijuar nga emocionet dhe përvojat e vetë artistit dhe çfarë është krijuar bazuar në statistikat dhe shkencën e të dhënave.

ChatGPT i OpenAI, i cili kohët e fundit vendosi rekordin si platforma e internetit me rritjen më të shpejtë në histori, është një tjetër rast testimi interesant. Në thelbin e tij, ChatGPT është një lloj modeli i përpunimit të gjuhës natyrore të AI që është krijuar për të gjeneruar përgjigje teksti të ngjashme me njeriun në kohë reale. Në filma si Ajo, ne kemi parë njerëz të dashurohen me modele të ngjashme me ChatGPT, por është e qartë për të gjithë ata që e kanë përjetuar këtë shërbim se është shumë larg historisë që portretizohet në film. Dashuria është një emocion kompleks që bazohet në shumë faktorë, duke përfshirë tërheqjen fizike, kujtimet e përbashkëta dhe përvojat personale të bazuara në interesa të përbashkëta. Këto janë të gjitha gjërat që u mungojnë modeleve ChatGPT, pavarësisht aftësive të tyre të avancuara gjuhësore dhe aftësisë për të imituar bisedën njerëzore.

Duke thënë këtë, edhe nëse jemi ende shumë larg fantazive të Hollivudit, tashmë ka disa kënde interesante që mund të eksplorojmë. Për shembull, tashmë ka mjete që lejojnë përdorimin e ChatGPT në aplikacionet e njohura të takimeve si Tinder. Nëse ndërveprimi i plotë virtual me një interes të mundshëm dashurie bazohej në përgjigjet e ChatGPT (dhe fotot e DALL-E 2, nëse duam ta çojmë këtë në ekstrem) dhe pala tjetër është mjaftueshëm e interesuar për të ecur përpara për një takim fizik – kush në të vërtetë krijoi atë pasion fillestar?

Edhe nëse ne e shpërfillim këtë shembull si një rast “mashtrimi” pasi kishte një përdorues prapa skenave që përdorte ChatGPT, mund të kishte raste kur dikush do të pranonte këtë ndërveprim, plotësisht i vetëdijshëm se ChatGPT ishte një model i bazuar në AI. Nëse personi është i izoluar dhe ka pak lidhje shoqërore në jetën reale, ai mund të fillojë ta shohë modelin e AI si një burim rehati dhe shoqërimi. Në raste të tjera, nëse një person kërkon këshilla ose udhëzime nga modeli i AI dhe merr përgjigje të dobishme dhe mbështetëse, ai mund të fillojë të besojë dhe të mbështetet tek modeli si një burim i besueshëm mbështetjeje. Këto lidhje emocionale mund të fillojnë të nxisin një ndjenjë lidhjeje dhe varësie, e cila në shumë raste mund të përshkruhet si një formë miqësie e ngushtë apo ndoshta edhe dashuri. Siç e kemi pranuar tashmë në këtë artikull, ne nuk mund ta “matematikizojmë” dashurinë, gjë që në këtë rast mund të nënkuptojë gjithashtu se nuk mund të vendosim një kufi ose të kuptojmë plotësisht se si këto ndërveprime të bazuara në AI do t’i bënin njerëzit të ndiheshin.

Në fund të fundit, është mjaft e qartë se ndërsa kjo teknologji vazhdon të përparojë, ajo do të vazhdojë të mbështetet shumë në përmbajtjen e bazuar në njerëz për trajnimin e saj, duke përfshirë shumë mënyra se si emocionet si dashuria janë dokumentuar gjatë historisë. Ndërsa modelet gjeneruese të AI thjesht imitojnë njerëzit dhe nuk janë të ndjeshëm në asnjë mënyrë, po bëhet gjithnjë e më e zakonshme që njerëzit të zhvillojnë lidhje emocionale me modelet e AI si ChatGPT. Nga ndjenjat e varësisë kur ato modele ofrojnë shoqëri dhe gëzim në ndjenjat e zhgënjimit dhe zhgënjimit nëse nuk arrijnë të ofrojnë mbështetjen dhe rehatinë që i nevojitet personit – ky është vetëm fillimi. Marrëdhënia midis njerëzve dhe modeleve të inteligjencës artificiale sapo po hedh hapat e saj të parë, dhe ndërsa është një udhëtim kaq emocionues, si çdo teknologji tjetër – ne gjithashtu duhet të jemi të vetëdijshëm se ku mund të na çojë kjo rrugë në të ardhmen.

Kompania izraelite LR Group, projekt investimesh në Shqipëri

Ministri i Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit, Blendi Gonxhja, priti Ambasadoren e Izraelit në Shqipëri, Galit Peleg.

Izrael

Izrael-Shqipëri, bashkëpunim në fushën ekonomike dhe sigurinë kibernetike

Ministria e Jashtme të Izraelit reagon pas vizitës në Jeruzalem, të delegacionit nga Ministria e Jashtme të Shqipërisë.

Shqipëri

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Kosove

Kosova merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv

Republika e Kosovës po merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv të Shtetit të Izraelit

OPED

Izraelin dhe Kosovën e pret një ardhme e shkëlqyer bashkëpunimi ekonomik

Anëtar i kryesisë së Dhomës së Tregtisë së Izraelit dhe anëtar i bordit drejtues të Institutit të Eksporteve të Izraelit

Bota

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Spyzone

Rrëfehet ish-shefi i Mossad, Yossi Cohen: Operacionet që mahnitën shërbimet inteligjente

Yossi Cohen jep detaje specifike të veprimeve të Mossad kundër programit bërthamor të Teheranit