Larry Luxner: Targat shqiptare dhe kosovare në Muzeun më të Madh të Botës

Në “Internationales Museum Für Nummernschilder und Verkehrsgeschichte” në Gjermani ndodhen 10 targa nga Shqipëria


Nga Larry Luxner

Yan Nirenberg ka mbledhur targa nga mosha 6-vjeçare – kur prindërit e tij blenë makinën e tyre të parë në Lituaninë sovjetike.

“Ne u zhvendosëm në Izrael kur unë isha 11 vjeç dhe gjithmonë kujtoj veten duke i kushtuar vëmendje targave përreth meje, duke u përpjekur të kuptoj mesazhet e fshehura pas tyre,” tha ai. Vite më vonë, tha ai, “Fillova të fotografoj kombinime të bukura numerike, dhe nuk zgjati shumë kohë para se të gjeja pllakën e parë të targës në anën e rrugës”.

Që nga viti 2010, Nirenberg, një menaxher teknik në një ndërmarrje mediatike në periferi të Tel Avivit të Ramat Ganit, ka fituar 40 “roadkills”, por pasioni i tij i vërtetë është për targat nga zonat e luftës si Iraku dhe Somalilandi.

Yoav Katz, gjithashtu, filloi të mbledhë targa në moshën 11-vjeçare. E tij e parë – “BNB-365” – ishte një targë e kuqe dhe e bardhë e fituar gjatë një udhëtimi familjar në Belgjikë. Përmes tregtisë me “aficionados” të tjerë të targave dhe blerjes në eBay, koleksioni Katz është rritur në mbi 800 të tilla, shumica e të cilëve janë gozhduar në muret e dhomës së tij të gjumit në Ness Ziona, pak në jug të Tel Avivit.

Të tjerë entuziastë lokalë variojnë nga ushtari izraelit 20-vjeçar Ido Daniel, te Dr. Nimrod Rahamimov, kreu i departamentit të ortopedisë në Qendrën Mjekësore Galilee. Megjithatë, aq emocionuese, jo më shumë se një duzinë banorësh prej 9 milion banorësh të Izraelit në të vërtetë mbledhin targa – një hobi i errët që shpesh nxjerr gjëra të mërzitshme nga jo-koleksionuesit

Gazetari i njohur amerikano-izraelit, Larry Luxner, duke mbajtur targën shqiptare në Grossolbersdorf, Gjermani (18 maj 2019). Foto: Larry Luxner
Foto: Larry Luxner

Ndryshe nga filatelistët (njerëzit që ruajnë pullat), studimi i targave është aq misterioz që nuk ka as një emër për ata që angazhohen në të. Por falë Facebook dhe eBay, këta njerëz – dhe po, pothuajse gjithmonë meshkuj – mund të lidhen me njëri-tjetrin shumë më lehtë sesa në ditët e shkuara.

Dino Maricic, administrator i grupit të “License Plates Collection” (LPC) në Facebook, tha se kur mori në krye këtë faqe në tetor 2011, ajo kishte rreth 50 anëtarë. LPC tani mburret me më shumë se 8,600 anëtarë – me jo më pak se 15 kërkesa për regjistrim që përmbytin arkivin e tij çdo ditë.

“Ne jemi si një familje e madhe”, tha Maricic, një inspektor i qeverisë kroate që jeton në Zadar, një qytet në Detin Adriatik. Është e vërtetë; kur babai i njërit prej anëtarëve më aktivë të grupit vdiq kohët e fundit në Spanjë, mbledhësit e tjerë ankanduan me targa të çmuara gati 300 dollarë për të ndihmuar në financimin e udhëtimit të tij nga Gjermania për të marrë pjesë në funeralin e tij.

Brenda botës të koleksionuesve, ka shumë specializime; disa njerëz mbledhin vetëm pllaka smalt porcelani, të tjerët vetëm pllaka të lëshuara nga vendi i tyre i banimit. Një anëtar i LPC në Kaliforni kërkon pjata të bardha në të kuqe, ndërsa një tjetër në Kanada dëshiron vetëm shembuj që përmbajnë numrat “420” – kod për marihuanën. Dhe Michael Wiener, një ish-politikan që jeton në Albuquerque, New Mexico, ka më shumë se 200,000 në koleksionin e tij personal.

Foto: Larry Luxner

Nga e kanë origjinën?

Pllakat zakonisht prodhohen nga kallaji ose alumini, por ato gjithashtu mund të bëhen nga plastika, tekstil me fije qelqi, druri apo edhe lëkurë. Askush nuk e di se si filluan targat, ndonëse libri i referencës i të gjithë hobbistëve seriozë, Pllakat e Regjistrimit (Registration Plates of the World )me 800 faqe të Botës, thotë se shteti gjerman i Baden filloi të lëshonte targa në mënyrë të rregullt më 1896 dhe se Luksemburgu u raportua kanë lëshuar numrin “1” për një Benz vitin e mëparshëm.

Pionieri i targave në Shtetet e Bashkuara ishte Massachusetts, i cili lëshoi ​​targën e parë zyrtare në 1903 – gjysmë shekulli para themelimit të Shoqatës Amerikane të Mbledhësve të Targave (American License Plate Collectors Association- (ALPCA), klubi më i madh i këtij lloji në botë.

Nga të gjitha llogaritë, vendi i parë në Lindjen e Mesme për të kërkuar targat ishte Egjipti. Një foto në revistën “Ford Times” të tetorit 1914 tregon një Model T të parkuar para Piramidave të Mëdha të Gizës duke luajtur një etiketë numër të kuq, të bardhë dhe të zezë të bërë nga porcelani.

Foto: Larry Luxner

Targat shqiptare nga viti 1925

Shqipëria filloi të lëshonte targa rreth vitit 1925 dhe gjatë viteve të gjata të komunizmit, targat e saj u konsideruan ndër më të vështirat në botë për t’u siguruar nga koleksionistë nga mbarë bota – në krahasim me ato të Koresë së Veriut dhe të Vatikanit. Për dy shkaqe të thjeshta, vendi u mbyll me botën e jashtme; dhe për një tjetër, automjetet private u ndaluan nën regjimin e Hoxhës, duke i bërë targat shqiptare jashtëzakonisht të pakta.

Targat e epokës komuniste ende “komandojnë” çmime relativisht të larta në mbledhjet e mbledhësve të targave, të cilat, në gjendje të mirë, shpesh të sjellin 250 ose më shumë euro. Seria e tanishme e pllakave të gjata drejtkëndore shqiptare – duke shfaqur një brez blu të larguar me shqiponjë me dy koka – filloi në 2011, duke zëvendësuar target e vjetra me një brez të kuq dhe shkurtesat me dy shkronja që përfaqësonin qarkun në të cilin u lëshuan, të tilla si “KO” për Korçë dhe “TR” për Tiranë.

 

Foto: Larry Luxner
Foto: Larry Luxner

Muzeu më i madh i targave në botë

Çuditërisht, koleksioni më i mirë i targave të Ballkanit nuk gjendet në Ballkan, por në Gjermani. Fshati Grossolbersdorf, rreth 20 kilometra nga kufiri çek, është shtëpia e muzeut më të madh në botë – dhe ndoshta i vetmi – i dedikuar ekskluzivisht historisë së targave.

Nga jashtë, “Internationales Museum Für Nummernschilder und Verkehrsgeschichte”, siç quhet zyrtarisht, duket sikur është një depo industriale rreth një blloku përgjatë qytetit.

Brenda, ndërtesa trekatëshe përmban 350 metra katror fasada të mbushura me targa. E themeluar në vitin 2001 nga koleksioni veteran i pllakave Sven Rost, është e hapur nga e hëna deri të shtunën, nga ora 9 deri në orën 16:30, dhe është sigurisht tërheqja më e pazakontë turistike e qytetit.

“Unë gjithmonë e quaj këtë një muze transportues për të gjithë familjen, por pa automjete”, tha Rost. “Siç mund ta shihni, njerëzit kënaqin aty. Disa herë, unë kam parë çifte të qëndrojnë para muzeut. Burri thotë: “Le të hyjmë brenda”, dhe gruaja thotë: “Nuk dua.” Por, nëse ai këmbëngul dhe arrin ta bindë atë të hyjë brenda dhe ju flisni me ta më pas, ajo do të thotë se kurrë nuk priste diçka si kjo.”

Rost, i cili filloi mbledhjen e targave gjatë një udhëtimi në Alaskë me babanë e tij në vitet 1970, thotë se ai tani ka më shumë se 5.000 targa në muret e tij nga çdo vend dhe juridiksion në Tokë (duke përfshirë 10 nga Shqipëria dhe dhjetëra më shumë nga ish-Jugosllavia, duke përfshirë Kosovës).

Foto: Larry Luxner
Foto: Larry Luxner

“Ne gjithashtu përpiqemi të marrim targave nga shumica e vendeve të mëparshme,” shpjegoi ai. “Zakonisht kur një vend merr pavarësinë, një nga gjërat e para që ndryshojnë janë targat. Edhe gjermanët. Gjëja e parë që ata bënë në çdo vend që ata pushtonin, kishte dalë me targa të reja.”

Në atë shënim, Rost ka një koleksion mjaft të madh të etiketave të lëshuara nga Waffen-SS, si dhe një shfaqje të uniformave të ushtrisë gjermane të përdorura gjatë luftës dhe më pas nga regjimi komunist në Gjermaninë Lindore. Por vetëm një “Sëastika” mund të shihet në të gjithë muzeun.

“Është një shenjë për “German Auto Club” gjatë epokës naziste”, tha Rost, i cili posedon një njohuri enciklopedike të historisë së pllakave të luftës. “Kam më shumë, por nuk dua të ofendoj askënd.”

 

Foto: Larry Luxner

Të rralla dhe të pazakonta

Targa më e madhe në “perandorinë” e Rostit është nga Indonezia, ndërsa më e vjetër është një pllakë biçikletash nga Luiziana, e lëshuar në 1898. Ai gjithashtu ka një pllakë zyrtare “0-001” të përdorur nga Theodor Heuss, presidenti i parë i Republikës Federale të Gjermanisë – një nga vetëm dy të njohurat që ekzistojnë.

Ndër sendet më të pazakonta të Lindjes së Mesme në koleksionin e Rostit është një targë e bardhë në të zezë me një tabelë të kuqe 1978 me letra hebraike “אדס” për përdorim në gadishullin Sinai, e cila pastaj ishte nën kontrollin izraelit. Ai gjithashtu ka një pjatë diplomatike tuniziane të gjelbër në të verdhë – “PLO-1-CD” – e caktuar në Organizatën e Çlirimit të Palestinës, si dhe etiketat e pazakonta nga Katari, Jemeni dhe të gjitha shtatë Emiratet e Bashkuara Arabe.

“Të gjithë më pyesin pse SHBA-ja nuk ka një muze të targave. Ka koleksionistë të mëdhenj dhe shumë njerëz me para, dhe është shumë më e madhe, “thotë Rost. “Por për të hapur një muze të vetëm me targa, në mes të askundit, duhet të jesh shumë budalla. Nëse mund ta bëja sërish, do të përpiqesha të gjeja një vend që ka një fluks natyror turistësh”.

Sven Rost, themelues i “Internationales Museum für Nummernschilder” në Großolbersdorf, Gjermani, mban dy pllaka të hershme prej porcelani nga Massachusetts dhe Pensilvani, aktualisht në ruajtje. Foto: Larry Luxner

Ndihmon që “Autokennzeichen-Sammlerclub” (AKS) i Gjermanisë – shoqata koleksionuese e targave të vendit – ka mbajtur konventën e saj pranverore në Großolbersdorf për 18 vitet e fundit. Konventa për vitin 2019, e mbajtur më 18 maj, tërhoqi 120 pjesëmarrës nga 16 vende, përfshirë Izraelin.

Tabela gjermanisht e rrugës në Großolbersdorf tregon rrugën për në “Internationales Museum für Nummernschilder” të Sven Rost. Foto: Larry Luxner

Një nga ata vizitorë të kohëve të fundit, Dick Parker, është drejtor i një firme investimesh me investime në Nju Jork. Ai u  qartësua nga ajo që pa.

“Gjërat gjermane janë jashtë kësaj bote, por Sven gjithashtu ka targa përfaqësuese nga e gjithë bota. Ata janë grupuar në mënyrë gjeografike, gjë që e bën shumë të lehtë dhe edukative për t’u ndjekur “, tha Parker, i cili ka mbushur shtëpinë e tij në periferi të Connecticutin me pompat e benzinës së vjetër, makinat e fliperit dhe natyrisht targat. “Ajo që ky njeri ka bërë në 17 vjet është e mahnitshme. Fokusi i tij është në çdo gjë që lidhet me targa dhe mund të shihni se ai i ka kushtuar gjithçka që ai ka – gjithë kohën dhe paratë e tij – për ta bërë këtë vend absolutisht të bukur.

Foto: Larry Luxner

Paul Frater, një arkitekt i trashëgimisë së etnisë hungareze të lindur në Toronto, i cili kërkon targa nga Kuba, Hungaria dhe Kanada, shton: “Ky muze tregon se mund të krijosh diçka nga asgjëja. Si një koleksionist, unë mendoj se ky vend është i madh. Por edhe për dikë që është plotësisht i mërzitur nga subjekti, ende ka efekt “wow”. Shumë muzetë nuk mund ta bëjnë këtë.”

RRETH AUTORIT LARRY LUXNER

Kompania izraelite LR Group, projekt investimesh në Shqipëri

Ministri i Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit, Blendi Gonxhja, priti Ambasadoren e Izraelit në Shqipëri, Galit Peleg.

Izrael

Izrael-Shqipëri, bashkëpunim në fushën ekonomike dhe sigurinë kibernetike

Ministria e Jashtme të Izraelit reagon pas vizitës në Jeruzalem, të delegacionit nga Ministria e Jashtme të Shqipërisë.

Shqipëri

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Kosove

Kosova merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv

Republika e Kosovës po merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv të Shtetit të Izraelit

OPED

Izraelin dhe Kosovën e pret një ardhme e shkëlqyer bashkëpunimi ekonomik

Anëtar i kryesisë së Dhomës së Tregtisë së Izraelit dhe anëtar i bordit drejtues të Institutit të Eksporteve të Izraelit

Bota

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Spyzone

Rrëfehet ish-shefi i Mossad, Yossi Cohen: Operacionet që mahnitën shërbimet inteligjente

Yossi Cohen jep detaje specifike të veprimeve të Mossad kundër programit bërthamor të Teheranit