Të luftosh me algoritme, ushtria është shkencë në Izrael

Si vendos ushtria izraelite çfarë lloj helikopteri të blejë, apo sulmet përmes algoritmeve të kompjuterave.


Nga Yoav Zitun

Ndërtimi i një ushrie efikase është një prej të problemeve më të vështira në IDF (Israel Defence Forces). Portreti i tyre të jep pamjen e studentëve të shkollës së mesme të talentuar, por avantazhi që ata kanë tregon një entuziazëm të pamëshirshëm, sikur ata sapo kanë marrë një lodër të re për t’ia bashkuar pjesët, por studimet që ato drejtojnë prekin mega-probleme strategjike, ndonjëherë gjeopolitike.

Zyrtarët e menaxhimit të planifikimit (Matam) në Divizionin e Planifikimit të Shtabit të Përgjithshëm janë thuajse 25-20 vjeç dhe secili prej tyre udhëheq një studim të ndryshëm. Raketat dhe tanket e tyre janë mjete matematikore dhe modele komplekse të projektimit, së bashku me mendimin analitik dhe vizionin afatgjatë.

Ata janë ata që mund të llogarisin efektivitetin e sensorëve në murin nëntokësor kundër tuneleve në kufirin e Gazës, të nxjerrin konkluzione në lidhje me shkallën e rrezikut për termocentralet e Izraelit në lidhje me sulmin ndaj objekteve të naftës saudite nga Irani dhe të dinë se si të planifikojnë aeroplanë luftarakë të ardhshëm.

“Një studim që bëra për gjashtë muaj mbi implikimet e sulmit të objekteve Saudite të naftës me dronë iranianë dhe raketa lundrimi rreth një vit e gjysmë më parë arriti te gjenerali dhe raportet nga kolegët e mi këtu paraqiten drejtpërdrejt tek shefi i shtabit,” tha oficeri Ravid, nga Fakulteti i Matematikës dhe Fizikës në Bar Ilan.

Mbetjet e një UAV iraniane që sulmoi objektet e naftës në Arabinë Saudite

“Unë e bazova kërkimin tim në inteligjencën dhe botimet e huaja,” tha ajo. “Kjo ngjarje na dha një mundësi për të krahasuar teoritë e IDF në lidhje me kërcënimin e saktë me realitetin.” Me kërcënimin e saktë në vrullin e planit shumëvjeçar”.

Për gjashtë muaj, Ravid hetoi pasojat e sulmit iranian në Arabinë Saudite dhe njohuritë e tij u përkthyen, ndër të tjera, në trashjen e shtresave mbrojtëse në objektet strategjike izraelite dhe konfigurimin e mbrojtjes ndaj tyre. Kjo është një çështje e madhe për të cilën çdo degë e IDF është rregullisht përgjegjëse në një zonë tjetër, nga Komanda e Frontit të Brendshëm, përmes Forcave të Armatosura te Forca Ajrore, por ekipi i vogël i Ravid shqyrtoi këtë kërcënim strategjik, bazuar në UAV ai që u infiltrua në Izrael nga Irani në operacionin Shomer). Muret ”dhe ranë në Luginën Jordan) nga pamja e zogut, duke u dhënë vendimmarrësve një pasqyrë të përgjithshme.

“Ka gjëra të vogla por të rëndësishme që mund të humbasin kur IDF ekzaminon një incident të tillë, kështu që kur integroni kërkimin mbi të shpejt e kuptoni se është më shumë sesa zbulimi i raketës së lundrimit nga radari ose më shumë se koha e paralajmërimit dhënë nga një UAV i vlefshëm, “shpjeguan komandantët Ravid. “Puna e saj të çon, ku të vendosen sistemet e zbulimit nga kërcënimi i saktë, ku të investohen më shumë në terren apo është një goditje paraprake për zgjidhjen e duhur?”.

UAV që u rrëzua në Luginën Jordan. “Një raport i inteligjencës nuk do të jetë i mjaftueshëm për të kuptuar pasojat afatgjata të kësaj lloj ngjarjeje.”

Puna e Ravid u paraqit në Shtabin e Përgjithshëm një vit më parë dhe që nga ajo kohë djathi është “lëvizur”, sipas komandantëve të tij, në qëndrimin e IDF ndaj kërcënimit të raketave të lundrimit dhe UAV nga iranianët dhe të dërguarit e tyre. “Kam mësuar koncepte profesionale në këtë fushë sepse nuk kam ardhur nga kjo botë.” Një raport i inteligjencës nuk do të jetë i mjaftueshëm për të kuptuar pasojat afatgjata të një incidenti të këtij lloji, ai kërkon sintezë dhe një vështrim afatgjatë të derivatet e incidentit. Një punë e tillë shqyrton gatishmërinë përballë kërcënimit si në kohë lufte ashtu edhe në rutinë “.

“Krijoni ekuacione atje ku do të ishte e drejtë të vendosni një kupolë të hekurt”

Rutina e “zezë” dhe e heshtur e zyrës së Ravid dhe miqve të saj mund të prishet në një çast. Në raste urgjente, oficerët e forcave ajrore marrin një rol shtesë: ata hidhen në këmbësorinë operacionale, kontrollojnë qelitë dhe zbresin në cepat më të klasifikuar të gropës në kampus kur një skuadër anti-tank e Hezbollahut sulmon një forcë IDF ose kur forcat pro-iraniane lëshojnë raketa në Golan. Në operacionin e fundit në Gaza, gjithashtu, ata “morën një uniformë të dytë” dhe u zhytën në thelbin e veprimtarisë operacionale në mënyrë që të mësonin, eksploronin dhe ndryshonin edhe gjatë luftimeve.

Kapiteni Tomer, 25 vjeç, i diplomuar në matematikë dhe shkencë kompjuterike, po investon tërë qenien e tij në kërkime kërcënimesh të pjerrëta, raketa dhe raketa precize në analiza sistemike për pesë vitet e ardhshme. Ai shqyrton sekretet e nisjeve të breshërisë në kohë reale, i krahason ato me ngjarjet e kaluara, mbledh njohuri të thella të inteligjencës për armikun dhe i hedh të gjitha në një ekuacion të madh kërkimor matematikor, i cili gjithashtu përfshin performancën e “Iron Dome” (Kupolës së Hekurt) dhe sjelljen e shtëpisë.

“Duke vepruar kështu, ne po krijojmë një pamje integruese për Shtabin e Përgjithshëm, të zmadhuar, nga mënyra se si skuadra synonte të kryente të shtënat para nisjes e deri tek hollësitë e aktivizimit të një alarmi me ngjyrë të kuqe. Ekziston një shkencë e tërë këtu, metodologjia dhe jo rutina empirike. “Ne prodhojmë për vendimmarrësit një skenar specifik të zjarrit të raketave dhe raketave, sipas një vlerësimi të kombinuar nga të gjitha burimet ndaj të cilave jemi të ekspozuar, duke kuptuar se sa përgjues dhe sisteme aktive të mbrojtjes kemi sot dhe në disa vjet dhe ku ato janë të prera “, tha Tomer.

Në fushën e betejës kryesore të Izraelit, në veri, puna e Tomerit është më e vështirë. Ndërsa në Gaza përshkallëzimet e shpeshta e ndihmojnë atë të mësojë nga akti në lidhje me botën e pjerrët dhe ndryshimet e saj, në Liban mungesa e fërkimit me Hezbollah kërkon analiza më të ndërlikuara në thellësi, të cilat pothuajse parashikojnë ose parashikojnë orarin e ardhshëm të luftës.

Iron Dome (Kupola e Hekurt)

“Bëhet fjalë për nivelet e ekuacioneve që ne prodhojmë për të rekomanduar se ku do të ishte e drejtë të vendosnim kupolën e hekurt, në lidhje me një ton variablash si gjurma e mbulimit, sasia e përgjuesve dhe synimet që do të mbrojë”, shpjegoi ai , duke demonstruar këtë në një rast lufte në veri. “Për shembull, çfarë është më e përshtatshme për të mbrojtur? Në bazën Ramat David ose në qytetin e Haifa dhe Gjirit? Pra, shumë variabla hyjnë në lojë, duke përfshirë peshën e eksplozivëve në raketat e Hezbollahut, pajisjet mbrojtëse aktuale dhe të ardhshme në rafineritë dhe niveli i gatishmërisë së kërcënimit në bazën Ramat David. “Ata kanë përmirësuar sistemet e mbrojtjes, të tilla si një ristrukturim i rëndësishëm i shigjetës, i cili përgjithësisht ka për qëllim kërcënime më të largëta.”

“Ndonjëherë në terren gjërat duken ndryshe”

Nënkoloneli Daniel është menaxheri i degës në Mantam, një i diplomuar në Talpiot dhe një doktor i matematikës nga Technion. Detyra që iu dha si pjesë e punës së tij është shumë e ndjeshme: modeli i Ushtrisë, e cila është më pak e përparësuar sesa investimet e mëdha në IDF në inteligjencë, TIK, kibernetikë dhe Forcat Ajrore.

“Ne duhet të kuptojmë se nëse duam që të gjitha divizionet e IDF të jenë në të njëjtin nivel të kompetencës, atëherë buxheti i mbrojtjes do të rritet 10 deri në 30 herë. Një rezervë raketash dhe predha me bazë tokësore gjatë një periudhe të caktuar lufte,” tha Daniel “Ne e përkthyem atë në një program të ndërtimit të forcës. Qëllimi i punës sonë nuk ishte të mbaronte municioni në luftë, por ka fenomene që nuk mund të vlerësohen, si një forcë që qëllon për të fituar besim. Në terren, ndonjëherë gjërat duken ndryshe “.

Kërkimet e Nënkolonelit Daniel kanë çuar në rezultate të jashtëzakonshme që janë bërë një plan pune në luftë. Vështrimet e planit u bënë realitet në luftën me Hamasin.

“Ka ushtri në botë që po ndërtojnë forcën e tyre për vitin 2040. Ne nuk e kemi atë privilegj,” tha kolonel Dr. Eyal, kreu i departamentit. “Njerëzit këtu marrin parasysh të gjitha variablat për të cilët të tjerët nuk mendojnë, të tilla si konsumi i armatimit në misionet MBM për të penguar intensifikimin e armikut. Ka tendenca të tëra që do të ndikojnë në luftën e ardhshme”.

Kapiteni Lavie, i cili u rrit në Brazil dhe emigroi në Izrael, u identifikua shpejt nga IDF si një çudi që duhet të përfitonte sa më shumë prej tij. Blini helikopterin e ri, të sofistikuar dhe të shtrenjtë Super Yasur nga Lockheed Martin, ose shkoni te Chinook i provuar dhe më i lirë i bërë nga Boeing, si një zëvendësim për Skuadronën e vjetër Yasur.

Në krahun tokësor, një “klient” qendror i helikopterëve të mëdhenj të transportit për luftëtarët tokësorë, ata tërhoqën mjekrën dhe Forcat Ajrore vështruan Super Yasur, kostoja e të cilit po i afrohet asaj të një avioni të ri luftarak.

Beteja zgjati pothuajse dy vjet, gjithashtu përfshiu një skenar të një përzierje helikopteri që do të përfshinte gjithashtu helikopterin V-22, dhe shumica e gjykimit u vu mbi supet e hollë të kapitenit Lavie. “Rekomandimet e ekipit tonë për të zgjedhur Super Yasur Kay u morën në fund, dhe shumë konsiderata u vunë në fushatë, jo vetëm për çmimin dhe përparësitë e komandantëve, por edhe kostot e mirëmbajtjes për 20 vitet e ardhshme, sa avionë të tillë do të vërtetë duhet të përballen me kërcënimet nesër në mëngjes dhe për pesë ose dhjetë vjet “.

“Kishte shumë pyetje dhe mjete të hijshme shkencore për t’iu përgjigjur dhe formuluar një rekomandim të qartë,” shtoi ai. “Ne e kuptuam, për shembull, që ndarja e marrëveshjes do ta bënte lëvizjen shumë të shtrenjtë dhe se një Skuadron më i vogël Kay do të jepte më shumë sesa një Skuadron të plotë Chinook. Rekomandimi ynë ishte i pastër dhe i pastër.”

Shkathtësia profesionale e kërkuar nga matematikanët dhe fizikanët, së bashku me ekspertët e shkencave kompjuterike në ManTam, i çon ata drejt një niveli të njohurive të oficerëve të inteligjencës. “Ka shumë shkencë dhe mjete të matshme për të shqyrtuar këto botë dhe për të gjeneruar njohuri për komandantët,” shpjegoi koloneli Eyal.

“Edhe në shpërthimet e ngjarjeve njerëzit tanë dinë të vendosin tonin, pasi në ndjekjen e terroristëve, ekipi ynë i planifikimit që pëshpërit në veshin e komandantit në dhomën e kontrollit di të japë alternativa të dobishme.”

Eyal kërkon që njerëzit e tij të mësojnë të gjitha skajet, nga ajo që po ndodh këtë mëngjes në arenat e vështira të inteligjencës si Irani e deri tek teknologjitë më të përparuara që do të vendosen nesër në mëngjes në trurin e bombave luftarake të Forcave Ajrore.

“Nëse ata do të ishin paralelë me ne në botët civile si midis ministrive të qeverisë, atëherë mënyra e menaxhimit dhe efiçencës do të kishte qenë shumë më e mirë. Ne kurrë nuk do të zëvendësojmë diskrecionin dhe intuitën e një komandanti, por rekomandimet tona janë nga një pikë objektive dhe e arsyetuar e kohës.”

Ai tha: “Kur shqyrtojmë dhe rekomandojmë formën e thithjes së robotikës në IDF, siç do të bëhet në kufirin e Gazës, ne shkrijmë në ekuacion të gjitha konsideratat, ligjore dhe publike, siç është ndjeshmëria e shoqërisë ndaj ushtarëve të plagosur. Ne merremi shumë me thyerjet e mureve midis armëve dhe organeve të inteligjencës dhe provojmë që IDF di të kombinojë konservatorizmin dhe kujdesin në proceset e vendimmarrjes për inovacion dhe ndryshim, për shembull ne rekomanduam, pas një hulumtimi të thelluar, të zhvillojmë dhe mbështeten në lazer si një mjet për përgjimin e raketave, dhe jo vetëm ‘Kupolën e Hekurt’ (Iron Dome). Kishte një debat për këtë brenda ushtrisë.”

Eyal dhe njerëzit e tij gjithashtu prekin “patatet e nxehta”, të tilla si perceptimi i IDF për sulmin në luftën moderne, pyetje shpërthyese të tilla si mbështetja te forcat e rregullta në manovrën e përparme dhe në përputhje me rrethanat duke investuar shumicën e burimeve të tyre në to, krahasuar me forcat rezervë që veprojnë në pjerrësia e pasme, ndryshe nga e kaluara.

Si rezultat i ndërtimit të fuqisë së IDF të kombinuar me konceptin e fitores së Shefit të Shtabit, 40 ekipe janë ngritur në dy vitet e fundit së bashku me Mantam për të shqyrtuar vendndodhjen e ushtrisë pas stërvitjes së mëparshme shumëvjeçare, Gideon. “Ne u morëm me pyetje të thjeshta, të tilla si kostoja përkundrejt përfitimit Skimmers sulm dhe zjarr saktësisht në krahasim me investimin në forma të tjera të luftimit. “Ne rekomanduam strukturën e një beteje brigade, forca të blinduara, këmbësie dhe ekipi inxhinierik bazuar në një model matematikor,” tha koloneli Eyal.

“Ne shënuam me katër ngjyra nivelet prioritare të nevojshme për të shkatërruar sa më shumë armiq të jetë e mundur, në të gjitha dimensionet dhe në lidhje me kufizimet e burimeve. Ne gjithashtu përfshiuam në këtë ekuacion mungesën e një buxheti të shtetit në dy vitet e fundit, paratë e ndihmës amerikane , “Shpjegoi Eyal. “Dy vjet më parë, nuk besoja se me këto kufizime, së bashku me epideminë globale që na pësoi, ne me të vërtetë do të ishim në gjendje të realizonim vrullin tonë.”

Kompania izraelite LR Group, projekt investimesh në Shqipëri

Ministri i Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit, Blendi Gonxhja, priti Ambasadoren e Izraelit në Shqipëri, Galit Peleg.

Izrael

Izrael-Shqipëri, bashkëpunim në fushën ekonomike dhe sigurinë kibernetike

Ministria e Jashtme të Izraelit reagon pas vizitës në Jeruzalem, të delegacionit nga Ministria e Jashtme të Shqipërisë.

Shqipëri

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Kosove

Kosova merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv

Republika e Kosovës po merr pjesë në Ekspozitën Ndërkombëtare të Turizmit në Tel Aviv të Shtetit të Izraelit

OPED

Izraelin dhe Kosovën e pret një ardhme e shkëlqyer bashkëpunimi ekonomik

Anëtar i kryesisë së Dhomës së Tregtisë së Izraelit dhe anëtar i bordit drejtues të Institutit të Eksporteve të Izraelit

Bota

Nderohet konsulli i Izraelit në Shqipëri, Rodolf Xhillari

Zv.kryetarja e Kuvendit, Ermonela Felaj Valikaj: Rikonfirmim i miqësisë mes dy popujve

Spyzone

Rrëfehet ish-shefi i Mossad, Yossi Cohen: Operacionet që mahnitën shërbimet inteligjente

Yossi Cohen jep detaje specifike të veprimeve të Mossad kundër programit bërthamor të Teheranit